Spacer  

 
Line
Line
 AMAC forum HOUS Darko Belovic Hrvatu u BIH
       
Forum:

 
HRVATI- AMAC - HRVATSKI WEB PORTAL
 


Zagreb, 28. 9. 2005.

PITANJE MINISTRICI PRAVOSUĐA REPUBLIKE HRVATSKE,
VESNI ŠKARE-OŽBOLT
(U svezi uhidbenog naloga Međunarodnog kaznenog suda
protiv novinara Josipa Jovića)

Kao što znamo, novinar Josip Jović, optužen od strane Haaškog tribunala zbog tobožnjeg otkrivanja sudske tajne, koja je, usput rečeno, već bila otkrivena, nije se htio dragovoljno odazvati i pojaviti na sudu u Haagu, 26. rujna ove godine, kako bi se izjasnio o svojoj navodnoj krivnji.
To je, naravno, dobro odlučio, jer smatra, kao i svi slobodoljubivi, pravedni i pošteni ljudi, da su u pitanju apsurdne optužbe, samo radi zastrašivanja i gušenja slobode istinoljubivih novinara, kao i poništavanje preava javnosti na važne informacije, pa bi sa njegove strane bilo još apsurdnije da dragovoljno sudjeluje u takvoj sudskoj farsi i još, ne daj Bože, tome se sudu obrati sintagmom "časni sude".
Zbog te dostojanstvene i časne odluke novinara Josipa Jovića, Haaški sud je izdao uhidbeni nalog i proslijedio ga Vladi Republike Hrvatske putem Ureda za suradnju sa Međunarodnim kaznenim sudom, sa očekivanjem da Vlada postupi po tome nalogu.
No, Vlada, i u ovom slučaju, kao i u svakom drugom, treba i mora postupati na temelju određenih zakonskih propisa. Budući da se radi o suradnji sa Haaškim sudom, propis je jedino Ustavni zakon o suradnji Republike Hrvatske sa Međunarodnim kaznenim sudom.
U članku 1. stavka 3. ovoga Zakona se izričito kaže: "Pod Međunarodnim kaznenim sudom razumije se sud osnovan Rezolucijom 827. (1993.) Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, radi suđenja osobama odgovornim za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, počinjena na području bivše Jugoslavije od 1991. godine."
Nemoguće je da pod tu odredbu spadaju novinari koji su objavili ranije već objavljene nekakve tajne toga suda. Nadalje, u članku 3. toga zakona, stavak 2., se kaže da će Vlada Republike Hrvatske udovoljiti zahtjevu ili odluci Međunarodnog kaznenog suda ako isti, između ostalog, nisu u suprotnosti sa Ustavom Republike Hrvatske.
Optužba novinara zbog objavljivanja, posebno već objavljene informacije ili bilo koje informacije do koje novinari dođu i za koju postoji interes javnosti je svakako u suprotnosti sa Ustavom Republike Hrvatske, jer se u Ustavu, članak 38., stavak 3., kaže: "Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji."
Dakle, u slučaju novinara Josipa Jovića, koji se nije htio dragovoljno pojaviti na sudu, niti praviti osobni trošak u te apsurdne svrhe, trebao bi najprije, naravno slobodan od pritisaka, odlučivati Ustavni sud, u smislu da li se uopće smije voditi sudski postupak radi uhićenja i izručenja okrivljenika na nadležnom županijskom sudu, prema mjestu prebivališta optuženog, kako određuje Ustavni zakon o suradnji sa Međunarodnim kaznenim sudom, uz svu daljnju propisanu proceduru, sve do Vrhovnoga suda i podnošenja ustavne tužbe Ustavnome sudu Republike Hrvatske "protiv pravomoćnog sudskog rješenja kojim se dopušta predaja okrivljenika Međunarodnom kaznenom sudu". Da nadležni sudovi trebaju biti neovisni od bilo kakvih pritisaka, pa i onih od strane Međunarodnog kaznenog suda, mislim da nije potrebno posebno isticati.
Kako, prema istom Ustavnom zakonu o suradnji Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom, ministar pravosuđa može privremeno odgoditi predaju okrivljenika zbog njegove bolesti ili drugog naročito opravdanog razloga, nadam se da će naša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt svakako zabraniti taj neopravdani postupak protiv novinara Josipa Jovića, kao što je svojedobno, to jest 19. srpnja 2004. godine, čak, nadam se iz svojih vlastitih sredstava, platila kaznu od 12.600 Kn kako zbog klevete, presudom Općinskog suda u Požegi, osuđeni novinar Miroslav Jurić, bivši glavni urednik Novog brodskog lista, ne bi svojevoljno otišao na izdržavanje kazne od 72 dana u zatvor, jer nije htio, a ne da nije mogao, platiti određenu kaznu.
Tada je čak rezolutno rekla: "Dok sam ja ministrica pravosuđa, ni jedan novinar za ono što je objavio neće ići u zatvor!"
Postavljam pitanje, hoće li ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt ostati dosljedna svojoj riječi, pa i u slučaju novinara Josipa Jovića postupiti na isti način, i da li će, ako dotični novinar bude uhićen i predan Haaškome sudu, podnijeti ostavku na svoj položaj ministrice pravosuđa?

Dr. Ružica Ćavar
predsjednica Hrvatskog pokreta
za život i obitelj

 
Line

Copyright @2003 - 2005 Hrvati AMAC forum.

   
 
Line

Hrvati AMAC

 

 

AMAC forum

AMAC ForumHRVATSKI LIST, 29. rujna 2005. NOVINAR

JOSIP JOVIĆ NIJE SE POJAVIO U PONEDJELJAK PRED HAŠKIM SUDOM

Odvjetnik Krešimir Krsnik:

Neka hrvatska država,

ako ima dignitet, odluči

trebamo li u Haag!

Nakon što se novinar Josip Jović u ponedjeljak 26. rujna nije pojavio na Haškom sudu, gdje je optužen za nepoštivanje suda zbog objavljivanja identiteta zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića u procesu protiv Blaškića, sudac je najavio mogućnost da hrvatskim vlastima izda nalog za izručenje. Jovićev odvjetnik Krešimir Krsnik nakon toga je izjavio:

Mi smo u petak, 23. rujna poslali podnesak u kojemu smo istaknuli da, poštujući sve propise i Ustavni zakon o suradnji s Haškom sudom, želimo prije no što se pojavimo utvrditi je li Haški sud nadležan za ovaj spor. Držimo da to ne proizlazi niti iz Statuta Haškog suda niti iz Ustavnog zakona o suradnji. Isto tako, iz pravilnika o postupku i dokazima izvlačimo zaključak da se ne bi moglo suditi osobama za koje taj sud nije nadležan. Haški sud je nadležan suditi za pet eklatantnih kršenja međunarodnog prava - ratnog zločina. U te kategorije sasvim sigurno ne spada suđenje novinarima. Što mi želimo? Želimo da Hrvatska kao pravna država, kao država koja ima dignitet, ima Ustav i zakone, i pogotovo ima Ustavni zakon koji je donesen u skladu i u suradnji s Haškim tribunalom, želimo, dakle, da hrvatski sud kaže moramo ili ići. Ako kaže da moramo, idemo. To smo i najavili s našim podneskom kojim smo tražili odgodu prvog pojavljivanja. Još nisam dobio pismeni odgovor na taj podnesak. Kad ga dobijem, a ako je odluka odbijajuća kao što se može pročitati, izjavit ćemo žalbu.

Haško tužiteljstvo sada traži obvezujući nalog protiv moga klijenta. O tome će odlučiti Sudsko vijeće, ali prvo moraju riješiti moj zahtjev za odgodu. Prvo, molim da se poštuje domicilno pravo koje je iznad domaćeg prava koje se zove Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom».

Josip Jović je, inače, nastavlja pisati u Slobodnoj Dalmaciji. S druge strane, urednik Hrvatskog slova, Marijan Križić, u ponedjeljak se pojavio pred Haškim sudom i izjavio da nije kriv po optužnici. Sud je najavio mogućnost spajanja optužnica protiv Jovića, Križića, Margetića i Šešelja.

.