Spacer  

 
Line
Line
 AMAC forum HOUS Darko Belovic Hrvatu u BIH
       
Forum:

 
Podrska hrvatskim novinarima
 


Razvoj civilizacije usko je povezan sa razvitkom ljudskih prava i sloboda. Kako se kultura svijeta razvijala prelaskom iz robovlasnickog drustva sve do danasnje demokracije tako su se uzrocno povecavala zagarantirana ljudska prava i slobode. Ustav kao temeljni zakon svake civilizirane, slobodne, nezavisne i demokratske  zemlje garant je postivanja temeljnih ljudskih prava i sloboda njenim drzavljanima.

Na hrvatski Ustav glede deklariranih prava i sloboda doista nema primjedbe i kompatibilan je sa svjetskim normama i standardima najrazvijenijih demokracija slobodnog svijeta. Na samom pocetku Ustava, adekvatno vaznosti materije, na prava i slobode se odnosi cak 55 clanaka Ustava (od clanka 14. do clanka 69.).

Medjutim, danas se susrecemo sa optuzbama Medjunarodnog suda za ratne zlocine pocinjene na teritoriju bivse drzave koji se proglasio nadleznim i za hrvatske novinare, te se tako nametnuo hrvatskoj sudbenoj vlasti kao superiorniji. Profesionalni rad novinara je u potpunosti bio u skladu sa pravima i slobodama koje im garantira hrvatski ustav. Tim cinom Haski se tribunal namece i iznad temeljnog zakona, Ustava Republike Hrvatske. Iznad Hrvatske drzave i temelja njene drzavnosti, trodiobe vlasti. 

Ulazeci duboko u domenu sloboda i prava gradjana jedne suverene zemlje, a time postavivsi dilemu i njene nadleznosti glede obnasanja svoje sudbene vlasti ali i medjunarodnih normi glede zagarantiranih temeljnih ljudskih prava i sloboda drzavljana, nasli smo se u velikoj dilemi glede nadleznosti suda i opravdanosti suradnje s njim.

Zbog nepostivanja Haaskog tribunala optuzeni su hrvatski novinari. Mislimo da u cilju razvoja demokracije, koji je za Hrvatsku od strateske vaznosti, i u skladu sa domoljubnim i etickim normama, moramo pruziti optuzenim hrvatskim novinarima moralnu ali i svaku drugu legitimnu podrsku u zastiti njihovih temeljnih prava i sloboda. Zapravo to je vec morala uciniti drzava Hrvatska radi zastite svojih gradjana, ali i neovisnosti sudbene vlasti i Ustava RH kao osnove trodiobe vlasti kao temelja postojanja pravne drzave Hrvatske.

Indirektno, clanak 20. Ustava RH osim obveze hrvatske vlasti,  i nas male ljude obvezuje, jer clanak 20. kaze da je onaj koji se ogrijesi o odredbe Ustava o ljudskim pravima i temeljnim slobodama osobno odgovoran i ne moze se opravdati visim nalogom. Tako sto ne mozemo opravdati i presutno podrzavati. Svatko moralan je duzan priskociti u pomoc, svim legitimnim sredstvima, onome kome su po nasem osobnom misljenju ugrozena temeljna ljudska prava i slobode. Ustav nam clankom 38. jamci slobodu misljenja i izrazavanja misli. Takodjer nas clankom 5. obvezuje bez iznimke na postivanje Ustava, zakona i pravnog poredka Republike Hrvatske.

Pred nama je pitanje da li je pravni progon hrvatskih novinara po Haaskom tribunalu u suprotnosti sa slobodom misljenja i izrazavanja misli, slobodom tiska i drugih sredstava priopcavanja, slobodom govora i javnog nastupa? Da li je time onemogucena Ustavom garantirana zabrana cenzure, novinarsko pravo na slobodu izvjestavanja i pristupu informacijama?

Postavlja se pitanje i nadleznosti Haaskog suda za ratne zlocine na hrvatske novinare buduci da novinarstvo, za sada, ne spada u domenu ratnih zlocina?

Postavlja se pitanje i moguceg nepriznavanja nadleznosti hrvatskog suda od strane Haaskog tribunala nametanjem svoje nadleznosti, a time i cijele pravne drzave Hrvatske ciji se ustroj temelji na trodiobi vlasti?

Pred vlastima Hrvatske je teska i diskutabilna odluka, mozda mnogo znacajnija i sudbonosnija od onoga kako se to nama sada cini.

Osim direktnog utjecaja na optuzene novinare odluka bi hrvatske vlasti mogla indirektno imati dalekosezne posljedice na buducnost Republike Hrvatske i njenog pucanstva.

Zbog toga se bojimo da je podrska optuzenim novinarima indirektno i od velike vaznosti za nacionalne interese Hrvatske drzave u buducnosti, pa je ne smatramo samo pitanjem solidarnosti i domoljublja nego i mogucim uzrokom pravne nesigurnosti hrvatskih gradjana zbog njenog grubog zadiranja u temeljna Ustavna nacela trodiobe vlasti u Hrvatskoj drzavi i zadiranja u medjunarodno trazene standarde temeljnih ljudskih prava i sloboda.

Zbog toga molimo potrsku i ohrabrenje za hrvatske novinare kojom cemo ojacati i znacaj Ustava pravne drzave Hrvatske ciju jednu komponentu trodiobe vlasti cini i sudbena vlast. Protuustavno bi bilo uvodjenje u praksu cetvrte komponente trodiobe vlasti. Pogubno za Hrvatsku.

kap. Darko Belovic

 
Line

Copyright @2003 - 2005 Hrvati AMAC forum.

   
 
Line

Hrvati AMAC

 

 

AMAC forum

AMAC Forum
Podrska Josipu Jovicu

Polazeći od činjenice da živimo u slobodnoj i suverenoj, socijalnoj i demokratskoj državi, Republici Hrvatskoj, smatramo svojom građanskom dužnošću pružiti javnu potporu uvaženom hrvatskom novinaru gospodinu Josipu Joviću. On je jedan od rijetke skupine hrvatskih novinara koji nije zaboravio na vrjednote: istina, pravo na informaciju, domovina, vjera, nacionalni ponos. Držimo da je upravo zbog toga postao metom određenih protuhrvatskih međunarodnih snaga.

Jovića je Međunarodni sud u Haagu optužio da je otkrio iskaz i identitet zaštićenog svjedoka u procesu vođenom protiv Tihomira Blaškića. Svoju optužbu Tužiteljstvo temelji na povrjedi internog Pravilnika suda. Interni pravilnik ne obvezuje nijednog iole suverenog građanina Republike Hrvatske. Suverenog građanina Republike Hrvatske obvezuje Ustav Republike Hrvatske i savjest.

Tužiteljstvo po našem mišljenju namjerno zaboravlja da je nadležno procesuirati samo ratne zločine počinjene u određenom, točno definiranom, razdoblju i prostoru. Jovića se tereti ne zbog ratnog zločina, niti zbog događaja počinjenog u točno definiranom razdoblju za koje je sud utemeljen. Zbog toga zaključujemo da je Tužiteljstvo optuživši Josipa Jovića zloupotrijebilo svoj položaj, čime se izravno umiješalo u hrvatske unutarnje političke prilike, provodeći zastrašivanje hrvatskoga naroda i njegove države, a za korist politike koju provodi haaški zaštićeni svjedok u procesu protiv Tihomira Blaškića i njegova jugokomunistička kamarila. Zaštićeni haaški svjedok davno, još u prošlom desetljeću sam je otkrio svoj identitet, kako bi stekao političke poene u borbi za vlast.Opsirniije